Skoči na glavno vsebino
Select Page

V tednu, ko potekajo Dnevi evropske kulturne dediščine smo preko knjige  Marije Terpin Mlinar spoznali tihotapko Melhiorico. Zgodba temelji na resnični zgodovinski osebnosti iz 18. stoletja.  Poleg njenega življenja smo spoznali tudi kulturno dediščino našega kraja.

Melhiorica je bila zelo prebrisana in zanimiva ženička, zato smo jo povabili tudi med nas. Igralka Metka Pavšič je za učence uprizorila delček predstave o tihotapki.

Na idrijskem gradu Gewerkenegg pa nas je gospa Mirjam Gnezda Bogataj peljala po grajskih hodnikih do grajskega zapora, kjer je Marina Melhiorica prestajala svojo kazen.

 

Šli smo na grad. Tam nam je gospa povedala o Melhiorici. Imela je eno veliko vrečo. V njej so bile čipke in ven velik kamen. To je bila ruda inb živo srebro. Za rudo je Melhiorica dobila cekin. 

Almedin Mujić, PPVI 5

Šli smo na grad. Tam smo si pogledali zapor. V tem zaporu je bila zaprta Marina Melhiorica. Marina je bila lumpa. Doma je bila iz Šebrelj. V Šebreljah je imela vrt, Na vrtu je pridelala krompir, korenje in zelje. Zelenjavo je nosila v veliki vreči. Vrečo je dala na rame in jo nesla v Idrijo, da je lahko prodajala zelenjavo. V Idriji je dobila denar in čipke. Rudarji so ji dali kamen v katerem je bilo živo srebro. Ne bi smela prodajati živega srebra, zato so jo zaprli v zapor na gradu. Melhiorica je pobegnila iz zapora in šla nazaj v Šebrelje k svojemu sinu Florjanu, Potem se je ustrašila in šla nazaj v zapor. Tam so ji dali kazen. Potem je šla spetj v Šebrelje, kjer je zalivala vrt.

Na gradu mi je bilo zelo všeč, ker smo videli velike slike s konjički. 

Blažka Štravs, PPVI 3

Dostopnost