Skoči na glavno vsebino
Select Page

Vključili smo se v projekt Živim zdravo, ki ga organizira Sobivanje – društvo za trajnostni razvoj. Namen projekta je, da otroci v vrtcih in osnovnih šolah aktivno razmišljajo in sodelujejo v športnih aktivnostih ter pripravi zdravih obrokov. 

Projekt Živim zdravo je sestavljen iz dveh sklopov, ki smo jih izvajali od marca do konca maja. Prvi sklop je izvajanje petih gibalnih vaj, ki izboljšajo moč in gibalne spretnosti otrok. Z učenci pa smo se tudi pogovarjali o tem, kako je telesna aktivnost pomembna za naše zdravje.  

V drugem sklopu smo se z učenci pogovarjali o zdravi prehrani.  Pripravili smo dnevni meni zdrave prehrane.  

Recepti za zdrave obroke

Zajtrk

Sestavine:

Polnozrnata štručka

100g skute

1 žlica kisle smetane

Drobnjak

Peteršilj

Ščepec soli

Trobentice

Vijolice

V skodelico daš 100g skute in eno žlico kisle smetane. Dobro premešaš. Na drobno nasekljaš  svež drobnjak in liste peteršilja. Vse skupaj streseš v lonček s skuto in kislo smetano, ter dobro premešaš. Po potrebi dodaš ščepec soli.

Polnozrnato štručko narežeš na rezine in nanje namažeš skutni namaz. Kruhke okrasiš s svežimi vijolicami in trobenticami.

Dopoldanska malica

Sestavine:

1 jogurt 1,3% m. m.

1 žlica sadne granole

2 jagodi

1 košček banane

1 košček ananasa

3 borovnice

V lonček pripravi jogurt in nanj dodaj žlico granole z malinami. Na paličico si pripravi sadno nabodalo iz jagod, banane, borovnic in ananasa.  

Kosilo

Sestavine:

100g puranjih prsi

80g polnozrnatega kus kusa

Rdeča, rumena in oranžna paprika

Zelena solata

Češnjev paradižnik

Olivno olje, sol, jabolčni kis

Jagode

Temna čokolada

V posodico nasujemo kus kus in ga prelijemo z vrelo vodo. V pokriti posodi naj stoji 3-5 minut. Med tem pripravimo puranji zrezek. Dobro segrejemo ponev in vanjo vlijemo olivno olje. Zrezek položimo na segreto olje v ponvi. Pečemo ga približno 5 minut na vsaki strani, dokler ne postane zlatorjave barve. Zrezku dodamo dve vejici svežega rožmarina. Na koncu zrezek solimo.

Svežo papriko narežemo na manjše koščke v velikosti 1cm x 1cm in jo zmešamo skupaj s kus kusom.

Oprane liste solate natrgamo v skledo, češnjev paradižnik narežemo na polovice in položimo na solato. Nato solato solimo, dodamo jabolčni kis in olivno olje. Vse skupaj dobro premešamo.

Za sladico pripravimo tri sveže jagode, katerih konice smo prej pomočili v stopljeno temno čokolado.

Popoldanska malica

1 polnozrnat hrustljav kruhek

1 žlica avokadovega namaza

1 rezina sira

3 koščke sveže paprike

3 koščki jabolka

Na polnozrnat hrustljav kruhek namažemo avokadov namaz, nanj položimo rezino sira in tri rezine paprike. Zraven postrežemo 3 koščke jabolka.

Večerja

1 konzerva tune Rio mare

2 topljena sirčka

1 kos ajdovega kruha z orehi

Kumara

Paradižnik

Mozzarela

Tunam odlijemo odvečno olje in jih zmešamo s topljenim sirčkom. Z vilicami dobro pretlačim in premešamo, da dobimo gladek namaz. Namaz namažemo na rezino ajdovega kruha, ter dodamo tanko rezino sveže kumarice, ki smo jo zvili v obroč. Poleg postrežemo na koščke narezan paradižnik, kumaro in mozzarelo.

Dostopnost