Skoči na glavno vsebino
Select Page

V Posebnem programu vzgoje in izobraževanja Osnovne šole Idrija vsak december poskrbimo za praznično in veselo razpoloženje. Tudi letos smo na začetku zadnjega meseca v letu najprej okrasili, pravzaprav spremenili, našo učilnico v topel dom s kaminom. Učenci so skupaj z učiteljicama izdelali okraske, ki so letos nastali iz odpadnih rolic. Nastale so lepe zvezdice, ki krasijo tako našo teraso, kot tudi smrečici v učilnici. 

Morda je slika naslednjega: 1 oseba, otrok in znotraj Morda je slika naslednjega: 1 oseba in znotraj Morda je slika naslednjega: 3 osebe, ljudje stojijo, božično drevo in znotraj

December pa so nam polepšali predvsem obiski, ki so, vsak na svoj način, prižgali iskrice v otroških očeh. Gospa Draga Sedej je učencem pokazala, kako spretno med prsti vrti kleklje in ustvarja čudovite čipke.

Morda je slika naslednjega: 3 osebe, ljudje stojijo in znotraj Morda je slika naslednjega: 3 osebe, ljudje stojijo in znotraj

Suzana Peljhan nas je preko slik in posnetkov popeljala na oddaljeno Laponsko, kjer se je v lanskem letu srečala s čisto pravim Božičkom in severnimi jeleni.

Iz šolske kuhinje je v decembru večkrat zadišalo, saj otroci zelo radi pripravljajo sladke dobrote. Letos so spekli potičke, božični kruh in čokoladne smrečice. Poleg vonja po cimetu je v naši učilnici dišalo tudi po toplem božičnem čaju in vroči čokoladi.

Morda je slika naslednjega: 2 osebi, ljudje stojijo in znotraj Morda je slika naslednjega: 2 osebi, ljudje stojijo, hrana in znotraj

Že tradicionalno so nas obiskale ravnateljica Ivica ter njeni pomočnici Zdenka in Dina.

Morda je slika naslednjega: 5 oseb, ljudje stojijo, božično drevo, znotraj in besedilo, ki pravi »FARA 日本«   Morda je slika naslednjega: 1 oseba, stati in znotraj

Učenci so se jih zelo razveselili. Prav tako pa so se razveselili tudi gospoda župana Tomaža Venclja, ki je nas je letos prvič obiskal. 

Morda je slika naslednjega: 2 osebi, ljudje stojijo, ljudje sedijo, božično drevo in znotraj

Učenec Almedin Mujić je po njegovem obisku povedal:

K nam je prišel župan. Skupaj smo pili čaj in jedli božični kruh. Z Marie sva spekla božični kruh. Noter sva dala jabolka, suhe marelice, cimet in čokolado. Danes je Marie spekla tudi potičke. Župan je rekel, da sem lepo spekel, ker sem se zelo potrudil. Županu sem povedal, da imam rad Luka Dončiča. Župan nam je prinesel rdeče vrečke. V vrečkah so bile knjige. Bil sem vesel, zelo vesel, ker je prišel župan iz občine. Županu je ime Tomaž. Oči bo rekel, da je super, ker sem se slikal s Tomažem, županom.

Tudi zadnji teden pred božičem in novoletnimi prazniki so učenci imeli kar nekaj lepih dogodkov. Skupaj s prijatelji iz Društva Sožitje Idrija – Cerkno so si v Filmskem gledališču Idrija ogledali nov družinski celovečerni božični film Kapa. 

Blažka je o po ogledu filma povedala:

Šli smo v kino. Gledali smo film Kapa. V filmu je bil Božiček, Dedek Mraz, deklica in fantek. Fantek je šel praznovat božič k družini. Ko je bilo konec filma je prišel pravi Dedek Mraz. Prinesel mi je bombone in poušter. 

Opis ni na voljo Opis ni na voljo

Na božične ritme so zaplesali s plesno učiteljico Nastjo Lakner.

Opis ni na voljo Opis ni na voljo Opis ni na voljo

Zadnji šolski dan smo si v Rudniški dvorani ogledali prireditev v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti z naslovom Krila naših pesmi, ter tako zaključili leto 2022.

Opis ni na voljo

Seveda pa smo se najbolj razveselili starega dobrega Dedka Mraza, ki nam je tudi letos polepšal praznične dni z ugankami, nasveti in dobrimi željami. Iz vsega srca smo mu zapeli tisto znano Siva kučma, bela brada…

Almedin ga je bil še posebej vesel in je po njegovem odhodu povedal: 

Prišel je Dedek Mraz. Dal nam je koledarje. Iz knjige je prebral, da sem priden fant. Dedku Mrazu smo zapeli pesem Siva kučma, bela brada. Dedek Mraz je lep. Ima velik koš in dolgo brado. Oblečen ima dolg plašč. Na plašču so narisane rožice. Na glavi ima kapo. Imel je rokavice in črne čevlje. Take čevlje ima zato, ker hodi po snegu. Na ramah ima velik koš. V košu je imel darila. Vse darila nam je dal, bombončke in koledarje. Koledar bom dal na steno. Rekel je, da bo še prišel, drugo leto bo prišel. Rekel nam je da moramo biti zelo pridni. 

Blažka pa je povedala:

Prišel je Dedek Mraz. Bilo je lepo. Ko smo v sobi krasili smreko, sem videla, da je prišel Dedek Mraz. Pozvonil je, jaz pa sem mu odprla vrata. Dedek Mraz je rekel: “Dober dan.” Dedek Mraz nam je dal bombone in koledarje. Pobožala sem ga po bradi. Rekel mi je, da bo prišel v Cerkno. Pripeljal se bo s kočijo in konjički. Povedala sem mu, da sem doma v zeleni hiši. 

Morda je slika naslednjega: 5 oseb, ljudje stojijo in znotraj

Srečno novo leto

2023

 

Dostopnost