Skoči na glavno vsebino
Select Page

Martinovo je praznik, posvečen novemu vinu in obdobju, ko se mošt spremeni v vino. Čeprav na naši mizi ni bilo vina, smo spoznali nekatere običaje, ki spremljajo martinovanje. Za martinovo velja, da mora biti miza bogato obložena z raznoraznimi dobrotami.Pripravili smo pečenega piščanca, rdeče zelje in mlince, na koncu pa še kakijevo sladico v kozarcu.

Skuhali smo kosilo, ker je bilo martinovanje. Naredili smo rdeče zelje, pečenega piščanca. Česen in čebulo smo dali v piščanca. Najprej sem zapičila z nožem in potem sem dala v piščanca česen. Pripravili smo tudi sladico iz kakija. V lončku je bil najprej zmiksan kaki na vrhu pa še smetana. Kozarec smo okrasili s koščkom kakija. Kosilo je bilo dobro, vse sem pojedla.

Eva Bonča

Skuhali smo zelje. Spekli smo piško. Eva je dala korenje v piško. Gregor je dal malo olja in je namazal piško. Piško smo dali v pečico. Naredili smo tudi mlince iz Hoferja. Naredili smo tudi sladico. Zmiksali smo kaki, ga dali v kozarčke in okrasili s smetano. Rad sem miksal. Na koncu smo vse pojedli. Bila je dobra južna. Kosilo je bilo fajn. Upam, da bomo še kuhali. Rad bi pripravil ribo na roštilju.

Ahmet Pjanić

Mi smo dali olje in smo pomazali kuro. Dali smo tudi čebulo in korenje. Vse skupaj smo dali v pečico.  Zraven kure smo spekli tudi dva jabolka. Naredili smo tudi zelje. Zelje se je kuhalo. Mizo smo lepo okrasili. Dali smo velike lončke. V lončkih so bili kakiji, na vrhu pa smetana. Mlince smo dali v posodo in jih oblili z vrelo vodo. Danes je bila dobra južna. Najboljša je bila kura. Tudi doma naredimo tako kuro. Moja mama ne naredi mlincev ampak tenstan krompir.

Gregor Simonič

Dostopnost