Skoči na glavno vsebino
Select Page

Na začetku šolskega leta smo učence vprašali kaj si želijo, da bi letos počeli v šoli. Imeli so različne želje. Nekateri bi radi peli, nastopali, se učili branja in pisanja,… Eva Bonča pa je imela samo eno željo. Želela si je, da bi v šoli plesali. Med poletnimi počitnicami je skupaj z Zvezo prijateljev mladine Idrija  odšla na počitnice v Sečo, kjer je spoznala veliko novih prijateljev in prijateljic. Najbolj so jo navdušila dekleta, plesalke, ki so jo naučile nekaj korakov hip-hopa. Ker se na šoli trudimo, da prisluhnemo željam otrok smo se odločili, da enega izmed športnih dni posvetimo tudi plesu. Že med športno vzgojo smo se naučili nekaj plesnih korakov angleškega valčka, fokstrota, čačačaja ter nekaj  ljudskih plesov.  Zanimale  pa so  nas tudi druge zvrsti plesa, zato smo v goste povabili učiteljico Polono Bončina, ki se ukvarja s terapevtskimi plesi in dekleta iz Plesnega kluba Idrija, ki so nam predstavila hip-hop.

Dnevi okrog Valentinovega so se nam zdeli najbolj primerni, da celotno dopoldne posvetimo plesu. V prostorih Posebnega programa  vzgoje in izobraževanja so se nam pridružili učenci iz oddelka z nižjim izobrazbenim standardom in skupaj smo preživeli čudovit dan.

Polona Bončina nas je ob zvokih nežne glasbe popeljala v čarobnost terapevtskih plesov.  Ob sprostitvenem plesu smo se umirili, se med seboj povezali in se naučili štiri različne plese: Al achat, Setveni ples, Meditacijo za drevesa in Ples za naravo.  V krogu, ki je simbol povezanosti in celote smo z lahkoto začutili sodelovanje in povezanost med vsemi sodelujočimi. Terapevtski ples ni le gibanje ob glasbi ampak nam je  pomagal, da smo  začutili  pripadnost in podporo vseh udeležencev v skupini.

Po uri umirjenega in sproščenega plesa  so se nam pridružile dekleta iz plesnega kluba Idrija in med otroke prinesle izvrstno energijo. Tokrat so se prvič preizkusile  kot čisto prave plesne učiteljice. Učencem so na zelo zanimiv in profesionalen način predstavile zgodovino hip-hopa in svoje izkušnje s plesnih vaj in tekmovanj. Pokazale so različna oblačila in pričeske, ki so jih nosile na plesnih tekmovanjih po Sloveniji in Evropi. Po teoretičnem delu pa so učence naučile plesne  korake na priljubljeno glasbo Justina Timberlaka, Can’t stop the Feeling.

Nekaj pohojenih nog, napačnega stopicljanja, menjave strani,  a kljub temu je prav vsem učencem uspelo, da so na koncu uspešno zaplesali in se preizkusili v hip-hopu. Prav vsi so bili zadovoljni in navdušeni nad plesom.

Učiteljici Poloni Bončina in vsem dekletom iz OŠ Idrija : Kim Ličer, Zali Lazar, Danaji Lampe, Deji Prelovec, Kristini Berglez, Tinkari Pavšič,  Viti Velikanje in Marisi Kacin  se najlepše zahvaljujemo za pripravljenost in dobro voljo, ki so jo prinesle med otroke Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Po končanem športnem dnevu so učenci povedali:

Meni se je zdelo odlično, ker so punce pokazale nove plesne gibe. Jaz sem jih občudoval oziroma gledal in posnemal. Želim si, da bi večkrat zaplesali.

Gregor Mlakar, ONIS

Meni je bilo fino, ko smo plesali hip-hop. Lepo je bilo, ko so nas punce naučile plesati. Tudi mi smo se dokazali, da znamo plesati. Bilo je tudi smešno, ker so se eni zmotili. Fajn sem se imela. Tudi ples z učiteljico Polono se mi je bil zelo všeč, ker je bil zelo sproščujoč.

Yulieth Uceta Ulloa, ONIS

Bilo je fino.

Irena Oblak, ONIS

Z učiteljico Polono je bilo fajn. Rad bi še enkrat šponovil vse plese. Naučil sem se par novih plesov. Zanimivo je bilo, ko so prišle punce, ker mi je hip-hop všeč. Vse mi je bilo zel0o všeč.

Klemen Svenšek, ONIS

Meni je bilo vse všeč. Najbolj mi je bil všeč Hip-hop. Tudi jaz bi se rad naučil take plese. Ples s Polono mi je bil tudi všeč. Tudi jaz bi rad plesal ob taki glasbi.

Aljaž Egić, ONIS

Ko smo plesali hip-hop mi je bilo zelo všeč. Tudi jaz bi se rada naučila plesati. Tudi z učiteljico Polono smo se imeli lepo. Večkrat bi rada, da bi plesali s puncami.

Karmen Kogej, ONIS

Bilo je lepo, ko smo plesali.

Blažka Velikanje Šuligoj, ONIS

Lepo smo plesali in bili smo pridni. Glasba mi je bila všeč. Punce so bile lepe.

Almedin Mujić, ONIS

Polona je dala muziko in smo plesali v krogu. Prišli so tudi otroci z ONIS-a. Smo plesali na Justina. Pogledali smo si tudi posnetek, ki so ga pokazale punce. Prišli smo tudi na sok. Zelo sem bila vesela, ker je prišla Zala.

Eva Bonča, PPVI

Lepo je bilo danes. Polona je bila tukaj in smo skupaj plesali. Potem so prišle punce in so pokazale slike. Plesale so z avtom, pokazale so obleke. S puncami smo plesali. Bilo je lepo.

Gregor Simonič, PPVI

Prišla je Polona in mi smo plesali. Naučila nas je plesati, kako se seje, gibali smo se kot drevesa. Prišli so tudi otroci z ONIS-a. Potem so prišle punce iz šole in smo skupaj plesali Dance, dance. Malo smo plesali tudi po svoje. Skupaj smo pili sok in puncam smo dali presenečanje. Bile so vesele. Najbolj mi je bila všeč glasba Dance, dance. Bila je lepa muzika.

Ahmet Pjanić, PPVI

Med obiskom je prevladala pozitivna energija, ki nas je nasmejala in pogrela srca. Uživale smo med plesom, prav tako pa tudi z otroci, ki smo jih učile. Da jim je bilo všeč, je bilo razvidno, saj so se pripravljene koreografije hitro naučili. Nasmejani in zelo pozitivni pa so tudi otroci. Pripravili so nam presenečenje, ki nam je zelo polepšalo dan. Skupaj smo se imeli zelo lepo in pripravljene smo jih tudi večkrat obiskati, saj prinašajo polno pozitivne energije.

Plesalke Plesnega kluba Idrija: Zala, Vita, Marisa, Danaja, Tinkara, Kim, Kristina in Deja

 

 

Dostopnost