Skoči na glavno vsebino
Select Page

Učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja so se v petek, 16. novembra 2016 pridružili projektu Tradicionalni slovenski zajtrk, pri katerem so že v preteklih letih z veseljem sodelovali, zato so letos zajtrku posvetili kar celotno dopoldne.

Ob lepo pogrnjeni mizi in dobrotah lokalnih ponudnikov so v družbi učiteljic pozajtrkovali v prijetnem vzdušju in se ob tem pogovorili o pomenu zajtrka. Na odličen domač kruh so si namazali maslo in med. Zraven je seveda sodilo tudi mleko, za posladek pa lepa rdeča jabolka.

Po zajtrku so otroci z zanimanjem prisluhnili pravljici Zajtrk, pisateljice Anje Štefan in si zraven ogledali še lutkovno uprizoritev omenjene zgodbe. Ta govori o dveh zajčkih, ki sta si za zajtrk močno želela jabolk. Kljub visokim poskokom in tresenju jablane, zajčka nista prišla do njih. A zajčica ni obupala. Na bližnjem polju je zagledala nekaj, kar žal ni bilo tako rdeče, bilo pa je kljub temu slastno in dišeče. Našla je korenčke in skupaj z zajčkom sta jih z zadovoljstvom grizljala. Nista se več trudila, da bi zlezla na jablano. Zadovoljna sta bila s korenčki, jabolka pa sta jedla le takrat, ko so jima sama padla pred tačke. Tudi učenci so drug drugemu povedali, kaj najraje zajtrkujejo. Eva ima rada evrokrem, Ahmet kosmiče z jogurtom, Gregor pa najraje je domačo salamo.

V drugi polovici dopoldneva je učence čakala pomembna naloga. Na začetku šolskega leta so se namreč odločili, da bodo enkrat mesečno sami poskrbeli za pripravo kosila. Tradicionalni slovenski zajtrk jih je spodbudil k temu, da so v mesecu novembru pripravili še tradicionalno slovensko kosilo, ki so ga že v starih časih kuhale naše babice. Nadeli so si predpasnike in prav kmalu je iz šolske kuhinje zadišalo po kislem zelju in habancah. Ker pa so učenci na kosilo povabili tudi ravnateljico Ivico Vončina, so se morali še posebej potruditi. Prazni krožniki in zadovoljni obrazi so kazali na to, da je bilo kosilo odlično. Za sladico pa so ravnateljici postregli še s sladkimi kmečkimi kruhki in dišečo kavo. Gregor se je na obisk ravnateljice prav posebej pripravil. Malo pred njenim prihodom se je preoblekel v srajco, v šolo pa je prinesel tudi flavto, na katero ji je zaigral. Pridružili so se mu še ostali učenci in skupaj so pripravili čisto pravi nastop. Zapeli in zaigrali so ji kar nekaj pesmic. Z največjim navdušenjem pa so zapeli pesem Lojzeta Slaka, Čebelar in se s tem pridružili akciji Čebelarske zveze Slovenije, ki je spodbudila šole in vrtce po vsej Sloveniji, da istočasno zapojejo to znano in lepo pesem. Tako so otroci zaključili prijeten dan, ki  je bil namenjen spodbujanju zdravega prehranjevanja in uživanju lokalno pridelane hrane.

Učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja so po zaključku dneva povedali:

»Zaigrali smo lutkovno predstavo. Jaz sem bil zajec, Eva je bila zajklja. Za zajtrk smo jedli med, maslo, jabolka. Mizo smo lepo okrasili. Na mizo smo dali prtičke. Pojedli smo in si šli umiti zobe. Po zajtrku smo kuhali kosilo. Skuhali smo zelje, notri smo dali fižol, krompir in ocvirke. Krompir smo olupili in narezali na koščke. Stopili smo ocvirke in pripravili testo. V moko smo dali kvas, mleko in olje. V ponev smo dali ocvirke, smo jih spražili in namazali na testo. Testo smo zvili in narezali na koščke. Habance smo dali v pečico, da so se spekle.

Okrasili smo mizo. Prižgali smo sveče. Ravnateljica nam je nalila zelje. Jedli smo habance. Gregor je na koncu skuhal kafe ravnateljici, Marti in Majdi. Z Gregorjem smo zapeli ravnateljici. Gregor je trobil na flavto. Peli smo pesem Čebelice, čebelice dobre prijateljice. Lepo je bilo, ker smo se smejali.

Ahmet Pjanić

Imeli smo slovenski zajtrk. Za zajtrk smo jedli kruh, maslo, med in mleko. Sami smo si skuhali kosilo. Skuhali smo kislo zelje, spekli smo habance in kmečke kruhke. Najboljši so mi bili kmečki kruhki.

Ivico smo povabili na kosilo. Nesli smo ji pošto. Ivica je prišla na kosilo. Zaigrali smo igrico o dveh zajčkih. Jaz sem bila zajčica.

Eva Bonča

Jedli smo kruh, med in maslo. Skuhali smo zelje, spekli habance in kmečke kruhke. Igrali smo igrico o zajčku. Na južno je prišla Ivica. Po južni sem ji skuhal kafe.

Gregor Simonič

Dostopnost