Skoči na glavno vsebino
Select Page

Vsako leto se učenci Posebnega programa vzgoje in izobraževanja na različnih tekmovanjih srečujejo z učenci drugih šol. Letos so navezali stik z učenci in učiteljicami Posebnega programa vzgoje in izobraževanja OŠ Miroslava Vilharja iz Postojne. Njihova šola je na končni izlet prišla v naše mesto in učence PPVI OŠ Idrija zaprosila za vodenje po mestu.

Idrijski učenci so se z navdušenjem odzvali njihovi prošnji in se na vodenje dobro pripravili. Svoje nove prijatelje so pričakali pred Antonijevim rovom. Po prisrčnem srečanju z gosti iz Postojne so odšli do parka na Mestnem trgu. Tam so jim razdelili prospekte o Idriji, ki so jih pripravili v Centru za idrijsko dediščino. Učenci so se nato razdelili v dve skupini. Prva je odšla v rudnik, druga pa na ogled znamenitosti po mestu. Prijazni vodič v Antonijevem rovu Davor Vodopija je otrokom v prizivnici Antonijevega rova zavrtel risanko o Prekmandelcu. Obiskovalci so si jo z zanimanjem ogledali in tako še bolje spoznali zgodovino mesta. Od rudnika jih je pot vodila do gradu, mimo gimnazije do cerkve svete Trojice. Pri cerkvi so spoznali legendo o škafarju, nato pa so se spustili nazaj do Mestnega trga. V Studiu Koder je gospa Sonja Koder otrokom z veseljem pokazala, kako nastaja čipka, ter predstavila svoje umetnine, ki so razstavljene v njeni galeriji. Učencem iz Postojne je podarila prečudovitega klekljanega polžka. Sledil je še ogled razstave čipk in skupno druženje ob sladoledu v letnem vrtu gostišča Barbara.

Druženje je kar prehitro minilo. Otroci so si obljubili, da se bodo še srečali. Učenci iz Postojne so svoje idrijske prijatelje povabili, da jih v naslednjem šolskem letu obiščejo v Postojni. Pred slovesom so si zaželeli vesele in razigrane počitnice. Zadovoljni gostje si tako niso le ogledali znamenitosti, pač pa so spoznali tudi prijazne in velikodušne ljudi, ki živijo v Idriji.

Marta Erjavec

 

Prišli so prijatelji iz Postojne. Skupaj smo šli v rov. Pogledali smo si risanko o škratu. Škrat je povedal, da živi v rovu. Otroke iz Postojne smo peljali na grad. Grad je zelo velik, na vrhu ima uro. Skupaj smo si šli pogledat čipke. Bili so metulji in rožice. Gospa je klekljala. Šlo ji je zelo fajn. V rokah je imela kleklje in je klekljala prtiček. Všeč mi je bila, ker je bila prijazna. Na koncu smo šli na sladoled. Dobil sem novega prijatelja iz Postojne.

Ahmet Pjanić, PPVI 3

Šli smo na sprehod s prijatelji iz Postojne. V rudniku smo si pogledali risanko. Škara je rekel SREČNO. Ustavili smo se pri Gimnaziji . tam je moja Tadeja. Peljali smo jih do cerkve sv. Trojice. Pri cerkvi je škafar odkril živo srebro. Videli smo gospo, ki je klekljala. Pokazala nam je polžke in zajčke. Otrokom iz Postojne smo pokazali tudi stole, ki smo jih mi pobarvali in na njih narisali čipke. Prijatelji iz Postojne so fajn. Skupaj smo šli na sladoled. Skupaj smo se slikali pred  Antonijevim rovom. Upam, da jih bomo tudi mi obiskali. Lepo je bilo. Dobila sem novo prijateljico.

Eva Bonča, PPVI 3

Učence iz Postojne smo peljali po mestu,  do gradu, do cerkvice sv. Trojice, do  klekljarice pred trgovino s čipkami. Pokazala jim je, kako se kleklja, potem smo  šli na sladoled. Nazadnje smo se fotografirali pred  Antonijevim rovom. Bilo je lepo.

Simona Mlakar, PPVI 5

Na obisk so prišli fantje in punce iz Postojne.  Šli  smo čez trg kjer dela Miha. Ogledali smo si grad. Moj ata je delal v rudniku. V Atonijevem rovu so si ogledali film o jamskem škratu. Spoznal sem  novega prijatelja.

Gregor Simonič, PPVI 6

 

Dostopnost